Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. OTKROVENIYA - МАСЛОВ ЛЕОНИД ИВАНОВИЧ
2. ДИКТОВКИТЕ НА ПОСЛАНИКА НА ВЕЛИКОТО БЯЛО БРАТСТВО ТАТЯНА МИКУШИНА
3. SPIRALATA. NET - Най-големия сайт в България за виртуална духовна литература!
4. СВЕТОВНА ФИНАНСОВО-ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА! ПРОТОКОЛИ НА СИОНСКИТЕ МЪДРЕЦИ - ВИСША ШКОЛА ЗА СВЕТОВНИ УПРАВЛЕНСКИ АБСУРДИ!
5. СВЕТОВНА ФИНАНСОВО-ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА! КАК СИСТЕМАТА ПРАВИ БОГАТИТЕ ПО-БОГАТИ, А БЕДНИТЕ ВСЕ БЕДНИ?
6. ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2011 ГОДИНА! - БЛОГ ЗА ПОДДРЪЖКА НА "ДВИЖЕНИЕ ЗА ДЪРЖАВНОСТ И ДУХОВНО ВЪЗРАЖДАНЕ НА РУСИЯ" - /ОТ БЪЛГАРИЯ/!
7. ПРЕЗИДЕНТСКИ И МЕСТНИ ИЗБОРИ 2011 - ЗАЩО НЯМА ДА ГЛАСУВАМ?
8. СВЕТОВНА ФИНАНСОВО-ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА ИЛИ "ВЪЛЧИ" КАПАН С БАНКОВИТЕ ЗАЕМИ! ВЪЗДЪРЖАЙТЕ СЕ ОТ ВСЯКАКВО ВЗЕМАНЕ НА ЗАЕМИ!
9. СВЕТОВНА ФИНАНСОВО-ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА - СРИВ НА КАПИТАЛА ИЛИ СИГНАЛ ЗА ГРАНДИОЗНИ ПРОМЕНИ!
10. ОБРАЗОВАНИЕТО, КОЕТО ДАВАТЕ НА ВАШИТЕ ДЕЦА!
11. ЦЕРН - ГОЛЕМИЯТ АДРОНЕН КОЛАЙДЕР, ГРАНДИОЗНА БЕЗСМИСЛИЦА НА СВЕТОВНАТА НАУКА ЗА 4.5 МЛРД. ШВЕЙЦАРСКИ ФРАНКА! - І част
12. /ДИКТОВКАТА Е ДОБРЕ ДА СЕ НАУЧИ НА ИЗУСТ/ Еволюцията е постоянно усъвършенстване - Маслов - 28.02.2008
13. Човечеството – Вселенски експеримент - Маслов 16.08.2008
14. НЯМА СЛУЧАЙНОСТИ - Маслов 31.07.2005
15. - За невярващите - Маслов 27.02.2007
16. СВЕТОВНИТЕ КАТАСТРОФИ И ТЕХНИТЕ ПРИЧИНИ
17. Невъзможно е да се спасите без да възприемате Думите на Създателя - 20.03.2007
18. ИЗТРЕЗНЯВАНЕ - Маслов - 29.05.2007
19. ПРОЗРЕНИЕ - Маслов 09.06.2007
20. ПЪТЯТ КЪМ СВОБОДАТА... - Маслов 17.10.2007
21. ОСНОВАТА НА РЕЛИГИЯТА НА ВИСШИЯ РАЗУМ - Маслов - 27. 10. 2004 г.
22. Още веднъж за основите на Божествената регулярност - Маслов 02.06.2011
23. Тайната на Колективното съзнание - Маслов 04.10.2010
24. Одобрява ли Аллах джихад? ( Отговор на Исус чрез Ким Майкълс)
25. ВЕЛИКО БЯЛО БРАТСТВО
Постинг
02.07.2010 15:05 - Община Хисаря и село Мътеница - лозарство и грозде 2010 год., селски неволи от държавната политика!
Автор: minchomin Категория: Лични дневници   
Прочетен: 17217 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 08.10.2013 17:09


 Село Мътеница е с около 140 жители. Намира се на 8 км западно от гр. Хисаря и на 3 км източно от Тракийския култов храм в с. Старосел, южното подножие на Същинска Средна гора с над морска височина между 395 и 455 метра.  Характерно за него е полупланинския терен, чист въздух и красива природа от гори, скали и поляни. Привлекателно е за хора желаещи тишина и спокойствие, но не е развито като туристическо селище. Хижа Фенера в Средна гора се намира на 3 h и 30 min път, пеша от селото. Любимо място за велосипедисти и мотористи на балкански маршрути. Има два микро язовира, добри за риболовен спорт, на единия е уредена скара-бира. В почивните дни привличат любители на риболова и природата. За гости на селото, които желаят балкански въздух, могат да отседнат в малък хотел, добре е да става с предварителна заявка. В деня на билките "Еньов ден" се прави събор за народно веселие. Селото се възстановява с хора, които купуват къщи и парцели в него за постоянно и временно пребиваване. 
 Голям лозарски район с винени  сортове на грозде каберне, ркцители и червен мискет.   Желани сортове за всички винопроизводители от страната. В малки количества има и десертно грозде.  При лозев масив от приблизително 5000 дк, между селата Мътеница, Паничери и Старосел, над 90 процента от лозята се обработват. С крайно ниските изкупни цени на гроздето през 2009 год. и то  не се изкупи от винопроизводителите,  твърде е вероятно ЛОЗЯТА да запустеят, както в много райони на България. Срокът е минимум три години за възстановяване на изоставено и необработвано лозе от две и повече години.
  Защо пиша този пост? 
Отговор след панорамните снимки от с. Мътеница. 

Изглед към Средна гора

image

image

Каберне
image

image
ркцители

image

Красиви и добре поддържани лозя
image

Залез на запад към с. Старосел

image

Обработване, чистене и резитба на изоставени и запустели лозя
image

Микро язовира преди селото. Панорамна снимка към гр. Пловдив и Родопите.
image

Панорамна снимка на изток към гр Хисаря

image

Район към балкана с подновени къщи. Най-крайната в ляво къща е Пеневата къща - хотел.
image

image
Събор на мегдана

image

Изглед от мегдана 

image

Изглед на север към селото и Средна гора с част от лозовия масив.
image

Красиво е през пролетта
image

Изглед до Родопите, Рила и Пирин през Тракийската низина към язовир Пясъчник
image

Дегустиране на домашни вина от специалисти за Трифон зарезан в гр. Карлово. Домашните вина от лозята на с. Мътеница всяка година вземат призови места.

image

Грамоти от Конкурси за най-добър домашен винопроизводител за бяло и червено вино произведено в с. Мътеница.
image
 
  Защо пиша този пост ЛИ?

/Започвам тази статия със Закона за виното и спиртните напитки, чл. 41б. (Нов - ДВ, бр. 16 от 2004 г.) Производителите на грозде, предназначено за производство на вино и ракия, са длъжни да го продават на лицата по чл. 40, ал. 1, изречение първо и чл. 40, ал. 3 или на упълномощени от тях лица./
....Да, но в закона няма определена минимална изкупна цена от винопроизводителите, а да не говорим за справедлива изкупна цена. Това е български патент за прецакване///

 Отговорът е: Да се види каква е действителността, която си създаваме, ние, хората във всичко. 
 Село Мътеница, поне за сега, не представлява "Стратегически" интерес, но това е привидно и не винаги е било така. То е селище и един от многото примери в България, на които съдбата им зависи от държавната политика. Има земя, макар голяма част от нея да е пустееща по различни причини, а също така и трайни насаждения. Прекрасен климат с гора и поле, полупланинска категория.
 До освобождението, от така нареченото "Турско присъствие в България", то е било изцяло турско село. След освобождението земите и имотите в селото се продават от коренното турско население, като се  купуват и се заселва с хора, най-вече от селата Паничери, Киселери /сега Момина баня/ и Веригово в днешен Хисаря и други села. Никога след това не е имало хора от други етноси, вкючително и цигани. До 1960 год. населението е  наброявало над 1000 жители, а училището, включително и днес е с големи сгради и беше пансион до 8-ми клас за много деца от цяла Пловдивска област. Сега училището е пусто, обитателите са само мишки, смокове и много пернато присъствие. 
 Главен поминък за хората беше животновъдството, предимно овце, крави и кози, овошни градини от сини сливи, круши и череши, а тютюнът беше основна култура във всяко семейство. Имаше и  други селскостопански култури, например зеленчуци. Около 1970 год. се взема аграрно решение тютюнът да бъде заменен с лозя. Както се казва "от трън та на глог", т.е. по икономически причини от тютюно пушене се преминава към алкохола. По специална, за онзи период, програма се засаждат тези масиви с лозя. През това време, благодарение на тогавашната индустриална политика на България, месните хора се изселват в близките градове. За обработка на лозята се използуваха ученически и студентски бригади, инак гроздето се береше и в сняг поради липса на работна ръка. Малко след т.н. "демокрация", земите с лозята се върнаха на хората от селото, както в цяла България. На практика сега се оказва, че независимо от това, че лозята са над 30 години, с добри грижи те се възстановяват от местните хора и гроздето се обира за 20 дни. В същото време, при днешната селскостопанска Правителствена политика се дават много пари по т.н. "Евро програми" за засаждане на нови лозя, но те не са лъжица за всяка уста по понятни причини. Въпреки многото приказки от разни представители на властта и лозаро-винарския бранш пари за възстановяване на стари лозя не се дават. Съдбата с реколтата на новите лозя, обаче, не е по-различна от реколтата на старите лозя ако собствениците им нямат винарска изба.  Хората от градовете започнаха да идват до селото, трудят се и обработват върнатите от бившето ТКЗС лозя, като се надяват на доходи за препитание. За сега, обаче, все още всичко си остава блян, по отношение на доходите и са с неясна преспектива както лозята и гроздето така и хората. Благодарение на действията на Българската Лозаро-винарска камара  и държавната политика, хората не виждат никакво бъдеще от този поминък, но все още работят лозята като хвърлят средства и труд, а други се отказват поради ниските изкупни цени на гроздето. За 2009 год. с много мудност и умуване от Правителството на България накрая се взе решение, по отношение на реализацията на гроздето, от нежеланието на вино производителите да го изкупуват и крайно ниските изкупни цени, които предлагаха, като започнаха от 0.25 лв и завършиха на 0.15 лв. за килограм грозде. При тези ниски изкупни цени и не изкупуване на гроздето, всеки лозар се спасяваше кой както може. Стоеше въпросът за облагане на селяните с акциз ако варят ракия. Нещата станаха напечени поради това гроздето да не остане по лозите и опасност от селски вълнения. Премиерът Борисов направи изявление и отсече: "Хората да не се пипат с акциз и да варят ракия"! Ако това е решение може и така да се кара, но няма да има лозя, защото ракията ще стои по тавани и мазета и от време на време селяните ще си правят празник в къщи с домашна ракия. Български национален тертип!
За реколта 2010 год., както вървят нещата, картината не е по-добра. Такива лозарски селища, от преди демокрацията, като с. Мътеница в България са много. Това е реалната картина в днешно време за село Мътеница, а тя е за цяла България по отношение на лозарските неволи. Законът за вината и спиртните напитки уреждат въпроса така, че гроздето да се продава само на регистрирани винопроизводители, но не казва, че винопроизводителите трябва да дават справедлива цена на лозарите. За да има някаква, "що годе", залъгалка за хората да работят лозята, цената за кг грозде не трябва да е по-ниска от 0.7 лв за бяло и 0.8 лв за червено.  Между другото този въпрос не стои само с гроздето, но това е друга тема. Така е с розите, тютюна и много други култури. Т.е. дава се възможност винарите  и другите преработватели да "прецакват" чрез изнудване винаги производителите на суровината т.е. лозари, розари, тютюнджии и т.н..Всичко това става с подкрепата на държавните чиновници и т.н."браншови организации". Това е системата. Съгласно същият този закон, лозя могат да се изкореняват със специално Министерско решение, което означава, че еднолично от собственика това е невъзможно да стане. 
 Предлагат се разни "скопени" решения за направа на местни винарски изби с така наречените пътеки/маршрути/ на виното и евентуални туристически маршрути за посещение в избите. Вятър и мъгла е всичко това, макар, че по програма те се финансират до 50 процента от стойността им! За да направиш винарска изба се изискват хиляди неща, което е не по силите на хората.  Единствената винарска изба на селяните с 2, 5 или 10 дк лозе си остава избата под къщата и казана за ракия на двора. Друго свястно решение за сега няма, освен ако винопроизводителите не склонят и да дадат справедлива цена за гроздето.
За сега е такава държавната регулация на бизнеса, "лозарство". Държавниците, обаче, точат калъчките за облагане на дребните лозари с данъци. Браво, това е "най-доброто" решение, което може да се вземе! По този начин на селяните ще им свалят и гащите от задника, за пълнене на държавната хазна, която е като каца без дъно и няма пълнене, все някъде изтича. Държавната субсидия за декар лозе е 15 лв., като едно пръскане е 15-17 лв., а както 2010 год. е с дъждовно време следва да има най-малко 5-6 бр. пръскане за болести и поне две за треви.  Засега производството на грозде е пълна загуба. Разходите за поддържано лозе са около 250 лв на декар, без застраховка на реколтата/по време на подготовката на поста падна градушка и засегна целият масив. Реколтата е унищожена около 35 - 40 процента/, а приходите, примерно, 500 кг. от декар, което е почти невъзможно да се получи от стари лозя, по 0.5 лв/кг, както много винари смятат за много добра цена, са 250 лв на дк. Танто за кукуриго или както казва Премиерът Борисов си е чисто "Шменте капеле". При това положение може ли някой чиновник да си представи за какви застраховки на реколтата е възможно да става реч. Глупости на "търкалета". За подобно нещо може да говорят само хора, които не виждат повече от носа си  или не искат да виждат изобщо.
 Забележка: /Към 01.08.2010 год. над 60 процента от лозовите масиви са унищожени от заболявания на реколтата от 60 до 100 процента/ Напълно запазена гроздова реколта няма!   
  Не зная кой държавен чиновник какви сметки прави и с каква глава мисли, но моята прогноза, според сегашните условия е такава, че в момента, когато някой правителствен чиновник, макар и министър, си позволи да наложи данък на тези хора, то има две вероятности от подобно решение и те са, че или той няма да бъде чиновник или повече няма да има лозя. При сегашната система за определяне на данъка е признаване на определен процент от приходите за разход.  Т.е. приходът, при сегашното положение е по-малък от разхода, но ако чиновниците решат, следва да има и данък. 
 Интересите, от така наречените "стратегически инвеститори" това да стане са много.  Само народа трудно разбира този момент.
 Тази картина си е прави Българският народ, чрез своите законодателни избранници с подкрепата на чуждите покровители и т.н. български и чужди "СТРАТЕГИЧЕСКИ ИНВЕСТИТОРИ". Днес е модерно да се говори за "Стратегически инвеститори" във всичко. Че има ли по-голям Стратегически инвеститор от заинтересоваността на местното население във всичко? Няма, няма и да има!!! Да, но Държавната поликата не е заинтересована това да става, тя иска точно обратното. Българската политика и политици са заинтересовани всичко, що се отнася до населението да се спъва и да не работи, а да се развиват шепа "стратегически инвеститори", които са "стратегически" само за кратко време, докато имат интерес и то не друг, а извличане на максимални печалби за сметка на т.н. "тълпа" или сега както се казва "електорат", така де, да е по-модерно. Има ли бъдеще лозарството?
За засаждане на 1 дк лозе са необходими над 4000 лв инвестиция и пет години чакане за да даде плануваната реколта. При засаждане на 100 дк с лозе за семеен бизнес са нужни над 400 хил. лв., без техниката за обработване на лозята и стопански сгради. За изба, която да преработва това грозде, се инвестира също около 400 хил. лв. Разликата е в крайната цена на продукцията грозде и вино или ракия. И... докато гроздето не може да стои на корена лоза, то виното може да стои в бъчвите и става по-хубаво и с по-висока цена.
 Това е картината и истината, която умишлено се изкривява, за селскостопанския отрасъл "Лозарство", а за перспективите, нека всеки сам да прецени. 
    За допълнителна информация:
http://minchomin.blog.bg/biznes/2010/07/05/.395488

 http://minchomin.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/02/01/trifon-zarezan-loza-grozde-vino.677432  -  тема "ЛОЗА, ГРОЗДЕ, ВИНО - ДВОЙСТВЕНОСТ"!



Тагове:   Хисаря,   общ,   Мътеница,


Гласувай:
5



1. desozz - Да
02.07.2010 16:12
На село си е супер.Ама само за събота и неделя.Алкохолните фабрики си изкупиха земеделските масиви в близост и си ги засяха.Какво ги интересуват далечните лозаровинарски масиви.Само селски туризъм и бутикови винарни .Друг начин няма за оцеляване.
цитирай
2. ckarlet - Много хубави снимки, Мinchomin, с ...
02.07.2010 20:27
Много хубави снимки, Мinchomin, с красива природа!
Не пропуснах да забележа и грамотите, които си получил!
Поздрави!
цитирай
3. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
02.07.2010 20:52
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ГРАДОВЕ И СЕЛА" втора част

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
4. minchomin - yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
02.07.2010 20:58
За проекта всичко е възможно. Заповядай приятелко, стига ти да прецениш!
цитирай
5. анонимен - Браво
09.08.2010 10:41
Гордея се с това че един българин има смелоста да каже истината и само истината в очите на тези държавници.Така е моя баща също обработва лозя и "великите"прекупвачи си играят с труда на хората .Знаем какво е от март до септември да спиш на лозята и накрая да искараш жълти стотинкир да храниш семейство и да гледаш болни родители .Това е България -българино.
Оптимист съм рзнам че както всяка година ще приглътнем обеидата и мизерията и ще продължим да обработваме лозята.но защо трябва да продължават да ни тъпчат се питаме всички ние?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minchomin
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3407932
Постинги: 1741
Коментари: 1164
Гласове: 3633
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031