Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. OTKROVENIYA - МАСЛОВ ЛЕОНИД ИВАНОВИЧ
2. ДИКТОВКИТЕ НА ПОСЛАНИКА НА ВЕЛИКОТО БЯЛО БРАТСТВО ТАТЯНА МИКУШИНА
3. SPIRALATA. NET - Най-големия сайт в България за виртуална духовна литература!
4. СВЕТОВНА ФИНАНСОВО-ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА! ПРОТОКОЛИ НА СИОНСКИТЕ МЪДРЕЦИ - ВИСША ШКОЛА ЗА СВЕТОВНИ УПРАВЛЕНСКИ АБСУРДИ!
5. СВЕТОВНА ФИНАНСОВО-ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА! КАК СИСТЕМАТА ПРАВИ БОГАТИТЕ ПО-БОГАТИ, А БЕДНИТЕ ВСЕ БЕДНИ?
6. ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2011 ГОДИНА! - БЛОГ ЗА ПОДДРЪЖКА НА "ДВИЖЕНИЕ ЗА ДЪРЖАВНОСТ И ДУХОВНО ВЪЗРАЖДАНЕ НА РУСИЯ" - /ОТ БЪЛГАРИЯ/!
7. ПРЕЗИДЕНТСКИ И МЕСТНИ ИЗБОРИ 2011 - ЗАЩО НЯМА ДА ГЛАСУВАМ?
8. СВЕТОВНА ФИНАНСОВО-ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА ИЛИ "ВЪЛЧИ" КАПАН С БАНКОВИТЕ ЗАЕМИ! ВЪЗДЪРЖАЙТЕ СЕ ОТ ВСЯКАКВО ВЗЕМАНЕ НА ЗАЕМИ!
9. СВЕТОВНА ФИНАНСОВО-ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА - СРИВ НА КАПИТАЛА ИЛИ СИГНАЛ ЗА ГРАНДИОЗНИ ПРОМЕНИ!
10. ОБРАЗОВАНИЕТО, КОЕТО ДАВАТЕ НА ВАШИТЕ ДЕЦА!
11. ЦЕРН - ГОЛЕМИЯТ АДРОНЕН КОЛАЙДЕР, ГРАНДИОЗНА БЕЗСМИСЛИЦА НА СВЕТОВНАТА НАУКА ЗА 4.5 МЛРД. ШВЕЙЦАРСКИ ФРАНКА! - І част
12. /ДИКТОВКАТА Е ДОБРЕ ДА СЕ НАУЧИ НА ИЗУСТ/ Еволюцията е постоянно усъвършенстване - Маслов - 28.02.2008
13. Човечеството – Вселенски експеримент - Маслов 16.08.2008
14. НЯМА СЛУЧАЙНОСТИ - Маслов 31.07.2005
15. - За невярващите - Маслов 27.02.2007
16. СВЕТОВНИТЕ КАТАСТРОФИ И ТЕХНИТЕ ПРИЧИНИ
17. Невъзможно е да се спасите без да възприемате Думите на Създателя - 20.03.2007
18. ИЗТРЕЗНЯВАНЕ - Маслов - 29.05.2007
19. ПРОЗРЕНИЕ - Маслов 09.06.2007
20. ПЪТЯТ КЪМ СВОБОДАТА... - Маслов 17.10.2007
21. ОСНОВАТА НА РЕЛИГИЯТА НА ВИСШИЯ РАЗУМ - Маслов - 27. 10. 2004 г.
22. Още веднъж за основите на Божествената регулярност - Маслов 02.06.2011
23. Тайната на Колективното съзнание - Маслов 04.10.2010
24. Одобрява ли Аллах джихад? ( Отговор на Исус чрез Ким Майкълс)
25. ВЕЛИКО БЯЛО БРАТСТВО
Постинг
02.11.2009 17:49 - ОЦЕЛЯВАНЕТО НЕ Е ПЪРВИЧЕН ИНСТИНКТ
Автор: minchomin Категория: Технологии   
Прочетен: 1060 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.11.2009 22:38


Първичен културен мит е, че злото е вродено у хората. Това е митът за първородния грях. Според този мит, злото е не само заложено в основата на човешката при­рода, но и по рождение хората са такива. Вторият културен мит, който по необходимост след­ва от първия, е, че „оцеляват най-приспособимите". Според този втори мит, някои от хората са слаби, а други силни, тъй че за да се оцелее, човек трябва да е от стра­ната на силните. Бихме сторили всичко, за да помогнем на своите събратя, но когато стане дума за собственото си оцеляване, трябва първо да се погрижим за себе си. Го­тови сме дори да оставим другите да умрат. Готови сме дори да направим и нещо повече. Ако ни се струва, че се налага за оцеляването на нас и на нашия род, готови сме да убиваме, което предполага да убиваме „слабите" - и така да се самоопределяме като „най-приспособимите". Някои от нас, хората, дори твърдят, че такъв е основополагащият ни инстинкт. Той е наречен „инстинкт за оцеляване" и именно този културен мит е формирал до голяма степен нашата обществена етика, изграждайки груповото ни поведение. Ала нашият „първичен инстинкт" не е оцеляването, а по-скоро справедливостта, единството и любовта. Това е първичният инстинкт на всички съзнателни същества навсякъде по света. Той е вложен в нашата клетъчна па­мет, той е нашата родова природа. Той разбива нашия пър­ви културен мит. Ние не сме зли в своята основа, ние не сме родени в „първороден грях". Ако нашият “първичен инстинкт" е бил оцеляването и ако основата на нашата природа е злото, ние никога не бихме се спуснали инстинктивно да спасим едно дете да не падне или един мъж да не се удави, или когото и да би­ло от каквото и да било. А всъщност, когато действаме според първичните си инстинкти и проявяваме основата на своята природа и не мислим за това какво правим, ние, хората, се държим така дори с риск да пожертваме себе си. И така, нашият „първичен инстинкт" не може да бъде „оцеляването". И нашата първична природа явно не е „злото". Нашият инстинкт и нашата природа отразяват Истинската ни Същност, която е справедливост, едине­ние, любов. Разглеждайки обществените последици, много е важно да се разбере разликата между справедливост и равенст­во. Първичният инстинкт на всички същества не е да търсят равенство, нито да бъдат равни помежду си. А всъщност истината е точно противоположна. Основният инстинкт на всички живи същества е да бъдат единствени по рода си, а не еднакви. Да се създаде общество, в което две същества са наистина равни, е не само невъзможно, но е и нежелателно.
  Социалните меха­низми, които се стремят да породят истинско равенст­во - с други думи икономическа, политическа и социална еднаквост - работят срещу най-висшата идея и предназначение на човека, което е той да има възможност да постигне най-върховното си желание и по този начин истин­ски да пресътвори себе си.
За това се иска равенство на възможностите, а не фактическо равенство. Именно това се нарича справедли­вост. Фактическото равенство, наложено от външни сили и закони, ще елиминира, а няма да породи справедливост. То ще елиминира възможността за истинска себереализация, която може да бъде върховната цел на всички хора.
А какво би създало свобода на възможностите?
Това са систе­ми, които ще позволят на обществото да удовлетвори основните жизнени потребности на всеки индивид, като по този начин освободи всички, за да се стремят към сво­ето развитие и себеосъществяване, а не единствено към оцеляване. С други думи, системите, които имитират ис­тинската система живот, са такива системи, при които оцеляването е гарантирано.
И тъй като личното оцеляване не е проблем, то никога не би следвало да се допус­ка някой от членовете на човешкия род да страда, когато има достатъчно за всички. В тези случай личният интерес и общия интерес са идентични. Общество, което е било създадено около мита за „първородното зло" и „оцеляване на най-приспособимите", не може да постигне подобно разбиране. Любовта няма никакви изисквания. Това прави любовта именно любов. Ако любовта ти към друг човек е свързана с изисквания, то значи, че тя не е никаква любов, а фалшификат. Например, в контекста на въпроса за брака. В него възниква обмяна на обещания, каквито не се изискват от лю­бовта. Въпреки всичко ние ги изискваме, защото не позна­ваме какво е любов, така че се заставяме един друг да си обещаеме нещо, което любовта никога не би поискала. В последните години виждаме, че бракът заема все по-малко място в живота между мъжете и жените. Можем ли да преустроим своята обществена институция, наречена „брак", така че тя да не изисква нещо, което Лю­бовта не би поискала, а по-скоро да изразим нещо, което са­мо любовта би изразила. С други думи да променим брачния обет. Нещо повече, да променим очакванията, върху които се основава този брачен обет. 
           Да, тези очаквания трудно мо­гат да се променят, защото те са наше културно наследство. Те се пораждат на свой ред от нашите културни ми­тове.
Един от нашите културни митове е свързан с това, че любовта е по-скоро да даваш, отколкото да получаваш. Това се е превърнало в културен императив. Ала той под­лудява, нанася ни повече вреда, отколкото дори можем да си представим. Той държи хората в несполучливи бра­кове, прави всякакви взаимоотношения нефункционални и въпреки това никой, нито родителите ни, от които очаквате напътствие, нито духовенството, от което очакваме просветление, нито психолозите и психиатри­те, на които се надяваме, за да получим яснота, нито дори писателите и творците, от които очакваме инте­лектуално ръководство, се осмеляват да отправят пре­дизвикателство към този преобладаващ културен мит. И тъй, пишат се песни, разказват се истории, правят се филми, дават се напътствия, предлагат се молитви и родителски съвети, които поддържат Мита. Не ни оста­ва нищо друго, освен да го приложим в живота си. Ала не можем и това не е наш проблем, проблемът е в самия Мит.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchomin
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3413825
Постинги: 1741
Коментари: 1164
Гласове: 3633
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930